La depuració

DEPURACIÓ DE LES AIGÜES RESIDUALS

Cada vegada que fem ús del bany “condemnem” una mitja de 10-20 litres d'aigua, en la majoria dels casos potable, a convertir-se en aigua residual negra que podria arribar a constituir un problema mediambiental seriós, no sols pel fet d'abocar aquestes aigües contaminades als llits dels rius o subsòl, sinó també pel poc aprofitament d'aqueix aigua per a altres usos, ocasionant-se una pèrdua d'energia i econòmica. Les aigües residuals, per tant, són les que han estat utilitzades en els habitatges, en la indústria, en l'agricultura i en els serveis, podent-se incloure també les que procedeixen de pluja i discorren pels carrers i espais lliures, per les teulades, patis i terrats dels edificis.

S’ha pres consciència del problema, des de fa unes dècades les aigües residuals produïdes en la vida diària es transporten i són tractades adequadament. Es necessita una infraestructura composta d'albellons i col·lectors, i d'unes instal·lacions denominades Estaciones de Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR) que, en un conjunt, possibiliten la devolució de l'aigua al medi ambient en condicions compatibles amb ell

Quan un abocament d'aigua residual sense tractar arriba a un llit o es filtra a l'aqüífer, produeix diversos efectes sobre ell:

  • Entapissa la vegetació de les riberes amb residus sòlids gruixuts que porta l'aigua residual, com ara plàstics, utensilis, restes d'aliments, etc.
  • Contaminació de les aigües subterrànies i els aqüífers, produint un deteriorament difícil de recuperar.
  • Acumulació de sòlids en suspensió sedimentables en fons i vores del llit, com ara arenes i matèria orgànica.
  • Consum de l'oxigen dissolt que té el llit per descomposició de la matèria orgànica i compostos amoniacals de l'aigua residual.
  • Formació de males olors per esgotament de l'oxigen dissolt del llit que no és capaç de recuperar-se.

 

 

 

 

 

    • Entrada al llit de grans quantitats de microorganismes entre els que poden haver elevat nombre de patogens.
    • Contaminació per compostos químics tòxics o inhibidors d'altres sers vius.
    • Possible augment de l'eutrofització en portar grans quantitats de fòsfor i nitrogen.
    • La depuració de les aigües residuals persegueix una sèrie d'objectius:
    • Reduir al màxim la contaminació.
    • Protegir el medi ambient.
    • Mantenir la qualitat de vida dels individus.
    • Estalviar energia.
    • Aprofitar els residus obtinguts.
    • Aprofitament de l'aigua obtinguda després del tractament.

 

Edar Benissa-Senija en Pda. Santa Ana (Benissa)

 

ESTACIÓ DEPURADORA D'AIGÜES RESIDUALS BENISSA-SENIJA (EDAR)

El nucli urbà i el polígon industrial "La Pedrera" del municipi de Benissa i el nucli urbà del municipi de Senija aboquen les aigües residuals a la E.D.A.R. Mancomunada Benissa-Senija, instal·lació pertanyent a l'Entitat de Sanejament d'Aigües (EPSAR) de la Comunitat Valenciana.

Els Ajuntament de Benissa i Senija es van constituir en mancomunitat a fi de sol·licitar l'autorització d'abocaments que estableix la normativa, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, va atorgar a la E.D.A.R. Mancomunada de Benissa-Senija, autorització d'abocament d'aigües residuals, mitjançant una resolució comunicada amb data 9/03/07 i clau 1999VS0028.

L'explotació de les instal·lacions és adjudicada periòdicament per l'EPSAR; té un cabal projectat de 2.500 m3/d, amb una potència instal·lada de 249 KW i unes coordenades UTM de:

X:765711

I:4288670

Z:125

Va ser al 2006 quan es va iniciar el funcionament presentant un cabal de 1.114 m3/d, una població servida de 6.875 he i uns rendiments de:

SS: 98%

DBO5: 98%

DBQ: 97%

Quant al tractament aplicat, en la línia de l'aigua, la instal·lació realitza un tractament primari de desbast amb una reixa de gruixuts, un tamisat, un desarenador i un desgreixador, aplicant-li un tractament secundari consistent en un aireig prolongat en un reactor biològic amb una reducció del DBO5, a més d'una decantació. Finalment, es realitza una desinfecció per mitjà de cloració.

Pel que fa a la línia de fangs, s'utilitza un espesseïdor de gravetat, realitzant-se posteriorment una Deshidratació amb filtre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pla dels col·lectors que aboquen les aigües residuals a l'EDAR